Eğitim Bulutlarda Kürek Çekmeye mi Benzer...?

%%90 Beğeni / 9 kisi oyladi!

E-ğ-i-t-i-m  , 5 farklı harften oluşan 6 harfli bir kelime. Üzerinde binlerce yıldır konuşulan, düşünülen, yorumlanan, sentezlenen ve geri dönütler toplanan sonsuz bir bulut denizi gibi. İlk bakışta herşey aynı her şey bembeyaz, saf ve temiz. Tıpkı eğitimin tamda ortasında yer alan çocuklar gibi. Bulutların yoğunlaşan su buharı ve sonrasında buz kristallerine oluştuğu ile ilgili bilgiler duymuşsunuzdur. Yeryüzünün farklı bölgelerinde farklı bulut olayları olduğu da bilinir. Buz kristallerinden yola çıkarsak, her kristalin diğerinde farklı detayları olduğunu da hatırlarız. Yine tıpkı ilk bakışta bize aynı gelen öğrencilerimizin, içlerinde barındırdığı farklılıkları ve özellikleri gibi.

Peki Eğitim neden bulutlarda kürek çekmeye benzer. İlk düşündüğümüz kürekleri boşa çekmek oldu değil mi? Tıpkı, bir çoğumuzun eğitim aldığımızı düşünüp, bir gün gelip çektiğimiz küreklerin aslında bizi hiç bir yere ulaştırmadığını düşündüğümüz zamanlar gibi.

Ne yapmalıyız, bulut denizinde sadece iki kürekle nasıl yol alabiliriz? Merakımızı, azmimizi, içtenliğimizi, duygularımızı, sevgimizi, düşlerimizi, hayallerimizi nasıl daha ileriye taşıyabiliriz?

Aklıma, üzerinde yürüdüğümüz toz zerreciklerinin ve buz kristallerinin yapılarını daha yakından tanımak geldi. Onları bir yapbozun parçaları gibi birleştirmek sizce işe yarar mıydı? Parçalar ne kadar yoğun olursa ilerleme hızımız sizce artar mı? Küreklerimizi bir buz hokeycisinin sopası gibi buz kristallerine dayayıp yol alabilir miydik?

Eğitim; yoğunlaşma, üzerinde uğraştığınız her ne olursa olsun en ince detaylarına kadar inceleme, detaylarda saklı gizemleri kullanıp yeni gizemler oluşturmak mıdır sizce?

Eğitim;boşlukta durup hiç düşmeyecekmiş gibi inanmak mıdır?

Eğitim; umut etmek, umut vermek, bir sonraki bulut üzerine geçtiğinizde aynı azim ve inançla yola devam edeceğimize inanmak, yada geride bıraktıklarımızdan ders mi çıkarmaktır?

Eğitim, hayallerimize kürek çekmek midir?

Siz, şu anda ne düşünüyorsanız ! Eğitim odur, onun tam içindesinizdir.

27 Kasım 2018 Salı
ŞEMSETTİN BEŞER