Hüsamettin Aydın, 1950 yılında Van’ın İran sınırında olan Yanal Köyünde dünyaya geldi. Ülkenin, coğrafyanın ve zamanın bütün imkânsızlıklarına rağmen, bölgenin üniversite mezunu olan tek çocuğu oldu.
Farklı dil ve mali yokluklar içinde bunu başarmak öyle kolay olmadı. Bizlerin çocuklarını tek başına markete göndermeye korktuğu yaşlarda; köyünden, annesinden, ailesinden uzakta, Başkale’deki akrabalarının yanında ilkokul ve ortaokulu okudu. Okul kapandığında ailesine ulaşabilmek için karda kışta saatlerce yürüdü, kardeşlerine aldığı akide şekerlerini yanında götürmeyi eksik etmeden.
Lise eğitimini Van’da; üniversite eğitimini de Erzurum Atatürk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olarak tamamladı.
Lise ve üniversite eğitimini sürdürebilmek için yaz tatillerinde çalışması gerekiyordu. Böylece, demir ustalığı yapmayı da, otelde yönetici olarak çalışmayı da öğrendi.
Aydın, 1975 yılında üniversiteden mezun olunca, İngiltere’ye gitmek üzere Ankara’ya gitti. Yurt dışına çıkış işlemleri uzayınca, Ankara’da özel bir kurumda İngilizce öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Çalıştığı kurumda tanıştığı matematik öğretmeni Nesibe Aydın ile evlendi ve İngiltere’ye gitmekten vazgeçti.
Aydın, 1984 yılında, eşi Nesibe Aydın’ın yazdığı Fen Liselerine Hazırlık Matematik kitabı (sektörde yeşil kitap olarak biliniyordu) ile kendisinin yazdığı İngilizce Dil Bilgisi kitabıyla Aydın Yayıncılığı kurdu.
İngilizce öğretmenliğiyle birlikte kitap çalışmalarına devam ederken, 1998 yılında, eşi ile birlikte Nesibe Aydın Dershanesini kurdu. Ardından, 2008 yılında Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki 90 dönümlük devasa arazide Nesibe Aydın Okullarının temelini attı.
Nesibe Aydın Okulları, Türkiye’nin 7 ilinde ve 11 kampüsünde eğitim-öğretim vermeye devam ediyor.
Hüsamettin Aydın, her alanda çok okuyan ve çok araştıran, kültür ve bilgi düzeyi oldukça yüksek olan bir entelektüeldi.
Ender sayıda akıllı insanın sahip olduğu kıvrak bir mizah yeteneğine sahipti. Şakalaşmayı, gülmeyi ve güldürmeyi çok severdi. Sohbet sırasında yaptığı ince esprilerle çevresindekileri kahkahalara boğardı.
Çok zeki bir insandı. Sosyal ve ekonomik gelişmeleri anlama ve fırsatları değerlendirme yeteneği üst düzeydeydi. Bakmak ve görmek arasındaki farkı onu tanıyanlar daha iyi anlardı.
Yaşadığı toplumun dayattığı tüm bağnaz ve baskıcı odaklara inat, her zaman özgürlüğün, aklın ve bilimin yolunu seçti. Ve yazdı. 2010 yılından itibaren, özgürlük adına, eşitlik adına, daha iyi bir bugün ve yarın adına entelektüel birikimini kaleme aldığı kitaplarına aktardı.
Hayata gözlerini yumduğu 18 Kasım 2020 günü, 18 Kasım Hüsamettin Aydın Özgürlük Günü olarak ilan edildi. İlk anma töreni, tam da kendisine yakışır bir şekilde; kültür, sanat ve ekonomi paneliyle, 18 Kasım 2021 Perşembe günü, büyük bir katılımla gerçekleşti. Ruhu şad olsun.