Konya KampüsüDrone (Uçangöz) Zamanı

Drone Yarışları Spor Kulübü  ortaokul ve lise öğrencilerimize bir konferans gerçekleştirdi. Konferansta drone (uçangöz)’un, İHA (İnsansız Hava Aracı)’nın, drone yarışlarının ne olduğuna, Drone Yarışları Spor Kulübü’nün tarihçesine, drone ’un nasıl sürüleceğine, drone simülasyonlarına, yarışlarda ve drone sürerken kullanılan malzemelere yer verildi.

Öğrencilere yanlarında getirdikleri drone, drone parçaları, kumandalar, İHA modeli inceletildi ve onların görüşleri alındı. Ayrıca her sınıftan bir öğrenci drone simülasyonu yapma şansı buldu. Konferans ufak bir drone(uçangöz) gösterisi ile sonlandı. Şimdi bu kadar çok bahsettiğimiz drone (uçangöz) ve İHA’nın tarihçesine bakalım. Drone pilotsuz olarak uçan tüm hava araçlarına denir. Ayrıca İnsansız Hava Araçları (İHA) olarak görüp duymakla beraber drone kelimesi günümüzde genelde sivil alanda kullanılır İHA ise askeri alanda kullanılmaktadır. Dronların tarihte ilk kullanımları neredeyse 2006 yılına kadar askeri alanda olmuştur. 2006 yılının başlarına geldiğimizde ise FAA’in (ABD Sivil Havacılık Kurumu) sivil alanda ilk drone kullanımına izin vermesiyle birlikte droneların sivil alandaki hikâyeleri başlamış oldu. Ardından 2013’te Amazon CEO’su Jeff Bezos’un da drone ile teslimat yapmayı düşündüklerini duyurmasıyla birlikte herkes tarafından dronelar rağbet görmeye başlamış bunun sonucunda ise FAA, 2015’te 1000 drona 2016’da ise 3100 drona sivil kullanım için izin vermiştir.

Şu an hala da drone sektöründe olan Fransız drone şirketi Parrot’ta 2010 yılından ilk uçuşa hazır Parrot AR dronelarını piyasaya sürmüş, yarım milyonun üstünde satılmıştır. Artık dronelar daha bilinir hala gelmiş yeni yeni şirketler de kurulmaya başlanmış, insanlar da bu uçan nesnelere daha kolay ulaşmaya başlamışlardır. Hepimizin yakından tanıdığı DJI drone şirketi ise 2016 yılında Phantom 4’ü piyasaya sürerek o da bu yarışa katılmış ve günümüze de güçlenerek gelmiştir.