İlk Yıllar Programı ( PYP ), 3 – 12 yaş çocuklarının eğitimine yönelik, tüm dünyada kabul gören, saygın ve sadece onaylanmış okulların uygulayabildiği bir programdır. Program; uluslararası bilince sahip araştıran, sorgulayan, meraklı, bilgili ve duyarlı çocuklar yetiştirmeyi amaçlar.
Program kapsamında; öğrencilerimizin çok yönlü gelişimlerini sağlayacak, onları spor yapmaya özendirecek, sanatsal, bilimsel, kültürel ve sosyal içerikli branş etkinliklerine yer verilir.
İlk Yıllar Programında;
Uluslararası bilince sahip bireyler yetiştirmek için IB Öğrenen Profiline,
Öğrenilmesi gereken içeriğin çerçevesinin belirlenmesi için Disiplinler Üstü Temalara,
Keşfedilmesi gereken fikirler için Anahtar Kavramlara,
Geliştirilmesi gereken yetenekler için Disiplinler Üstü Becerilere,
Derinlemesine bir öğrenme olduğunun göstergesi olması için Eylemlere yer verilir.
Öğrenme sürecinde öğrenenlerin söz sahibi olması, seçimler yapması ve bunları sahiplenerek öğrenmenin öznesi olması amaçlanır.
İlkokullarımızda yapılan PYP çalışmalarıyla, yukarıda sayılan bilgi ve becerilere sahip ve aynı zamanda IB DP’nin (Uluslararası Bakalorya Diploma Programı) altyapısını edinmiş çocuklar yetiştirilir.
IB Öğrenen Profilleri
Araştıran-Sorgulayan: Araştırma ve sorgulama için gerekli becerileri geliştirerek merakımızı besleriz. Tek başına ve diğerleriyle birlikte nasıl öğreneceğimizi biliriz. Şevkle öğrenir ve öğrenme sevgimizi yaşam boyu sürdürürüz.
Bilgili: Bilgiyi, farklı disiplinler arasında araştırarak kavramsal anlayış geliştirir ve kullanırız. Yerel ve küresel önemi olan sorunlar ve fikirlerle ilgileniriz.
Düşünen: Karmaşık problemleri çözümlemek ve bunlarla ilgili güvenilir eylemlerde bulunmak için eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerini kullanırız. Gerekçeli, etik kararlar almada inisiyatif kullanırız.
İletişim Kuran: Kendimizi birden fazla dilde ve pek çok şekilde güvenle ve yaratıcı şekilde ifade ederiz. Diğer bireylerin ve grupların bakış açılarını dikkatle dinleyerek etkili şekilde iş birliği yaparız.
İlkeli: Doğruluk ve dürüstlükle, güçlü bir hakkaniyet ve adalet anlayışıyla, tüm insanların haysiyetine ve haklarına saygı duyarak hareket ederiz. Eylemlerimizin ve sonuçlarının sorumluluğunu alırız.
Açık Görüşlü: Diğerlerinin değerleri ve geleneklerinin yanı sıra kendi kültürlerimiz ve bireysel geçmişlerimize de değer veririz. Farklı bakış açıları arar, değerlendirir ve bu deneyimlerimizle olgunlaşırız.
Duyarlı: Empati kurar, şefkat ve saygı gösteririz. Hizmet etme yükümlülüğüne inanır, diğerlerinin hayatında ve kendi çevremizdeki dünyada olumlu bir fark yaratmak için hareket ederiz.
Riski Göze Alan: Belirsizliğe ihtiyat ve kararlılıkla yaklaşırız; yeni fikirler ve yenilikçi izlemler araştırmak için bağımsız ve ortaklaşa çalışırız. Zorluklar ve değişim karşısında becerikli ve dayanıklıyız.
Dengeli: Kendimizin ve başkalarının esenliğini sağlamak için yaşamımızın farklı yönleri (entelektüel, fiziksel ve duygusal) arasında denge kurmanın önemini biliriz. Diğer insanlarla ve yaşadığımız dünyayla olan dayanışmamızın farkındayız.
Dönüşümlü Düşünen: Dünyayı, kendi fikir ve deneyimlerimizi derinlemesine düşünürüz. Öğrenme ve kişisel gelişimimizi desteklemek amacıyla güçlü ve güçsüz yanlarımızı anlamak için çaba sarf ederiz.