Sıkça Sorulan Sorular

  • IGCSE programı 9 ve 10. sınıfta uygulandığı halde üniversite yerleştirmelerinde bir avantaj sağlar mı?
    Birçok uluslararası üniversite, aday öğrencinin IGCSE sınavından A* ve A puanı elde etmiş olmasını önemsemektedir. Örneğin bazı üniversitelerde beş veya altı IGCSE dersinden alınan puanlar, IBDP’den bir ileri seviye dersten alınan puana denk gelmektedir.
  • 9 ve 10. sınıfta uygulanan IGCSE programı, MEB müfredatı ile ne kadar uyumlu?
  • İçerik ve kazanım açısından birçok ortak yön bulunsa da IGCSE programı, kavramsal öğrenme odaklı olduğu için değerlendirme açısından MEB sistemine göre biraz daha farklıdır. MEB sisteminde öğrenciler çoktan seçmeli sorularla karşılaşırken, IGCSE sisteminde açık uçlu soru ve kriter bazlı değerlendirme ile karşılaşırlar.
  • IGCSE programındaki öğrenciler, ulusal deneme sınavlarını da takip edecekler mi?
    IGCSE programı öğrencileri Anadolu ve Fen Lisesi öğrencilerinin girdikleri çoktan seçmeli sınavlara girmeyecek, ancak aynı tarihte yapılacak olan ve programın değerlendirme sistemine uygun olarak hazırlanmış IGCSE Deneme Sınavlarına gireceklerdir.
  • Öğrencim, 10. sınıfın sonunda ulusal programa geçmek isterse bir kaybı olacak mı?
    IGCSE programına başlayan öğrencilerimiz 11 ve 12. sınıfta gerekli şartları sağlama durumunda IBDP’ye devam edecektir. IGCSE müfredatı, ne kadar MEB kazanımları ile desteklenmeye çalışılsa da ulusal programa geçilme durumunda, değerlendirme sisteminin farklılığı sebebiyle öğrencimizin zorluk yaşaması ön görülebilir.
  • IBDP öğrencisi, 11 ve 12. sınıfta herhangi bir dersten başarısız olur ve diploma alamazsa başarısız olduğu dersten tekrar sınava girebilir mi?
    Herhangi bir dersten başarısız olduğu ya da diploma koşullarından bir ya da birkaçını yerine getirmediği için diploma alamayan öğrenciler, ilk sınav dönemini takip eden Kasım ve/veya Mayıs aylarında yapılan sınavlara girerek, başarılı olmaları durumunda, diploma almaya hak kazanırlar.
  • IBDP öğrencilerinin alabileceği en yüksek diploma puanı kaçtır?
    IB programında en yüksek diploma puanı 45’tir. Derslerden alınabilecek en yüksek not 7, en düşük not ise 1’dir. Bitirme Tezi ve Bilgi Kuramı tezlerinden alınacak yüksek notlar da öğrencinin ortalamasına en çok 3 puan olarak eklenir. Bu durumda 6 dersten 7 ve tezlerden de yüksek başarı elde eden öğrenci en fazla 45 puan alabilir.
  • IB diploması sahibi olmak için alınması gereken en düşük puan kaçtır?
    Öğrencinin IB diploması alabilmesi için en az 24 puan almış olması gerekir. Ancak, 24 puan aldığı halde, diploma programının tüm gerekliliklerini yerine getirmeyen öğrenciler diploma alamazlar.
  • IB diploması yurt içindeki üniversitelerde öğrencilere bir ayrıcalık sağlıyor mu?
    Vakıf üniversitelerinin çoğu, IB diploma puanına göre öğrencilere belli oranlarda burs ya da bölüm değiştirme olanağı sağlamaktadır. Önümüzdeki yıllarda yapılacak düzenlemelerle yurt içindeki devlet üniversitelerinin de IB diploması ile öğrenci almaya başlaması planlanmaktadır.
  • IBDP öğrencileri Milli Eğitim Müfredatından farklı bir müfredat mı görür?
    IBDP ders programlarıyla Milli Eğitim ders programları arasında pek çok benzerlik olsa da yaklaşım olarak önemli farklılıklar vardır. IBDP programı, Edebiyat dersinde, edebi analiz yapabilme; Matematik dersinde, ispat yapabilme; Fen derslerinde, deney raporu yazabilme; Sosyal Bilim derslerinde, uzun raporlar yazabilme gibi gerekliliklere sahiptir.
  • IB programında öğrenim gören bir öğrencinin dikkat etmesi gereken en önemli konu nedir?
    IB öğrencisi kesinlikle sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Bu programın en önemli şartı, öğrencinin ne yapması gerektiğini iyi bilmesi ve kendisine verilen tarihleri aksatmadan ödev ve projelerini teslim etmesidir. Öğrenci, tüm ödev, proje ve iç değerlendirmede akademik dürüstlük kurallarına uymayı ilke edinmeli, emin olmadığı veya tereddüt ettiği konularda IB Koordinatöründen bilgi almalıdır.
  • Yurt dışı üniversite başvuruları, mezun olunan ilk yıldan sonra da yapılabilir mi?
    Bu sorunun yanıtı, başvurmak istenilen üniversiteye göre farklılık göstermektedir. Bazı üniversiteler, IB öğrencilerine ayrıcalık ve öncelikleri mezun olunan yılda verirken, bazı üniversiteler, IB diploma puanını her yıl için değerlendirmeye alırlar.
  • Almanya üniversite başvurularında IB diploması kullanılabiliyor mu?
    Alman hükümetine bağlı Almanya Kültür Bakanları Konferansı (KMK) Almanya’da yükseköğrenime devam etmek isteyen öğrencilerimizin, bazı başka şartları da yerine getirmeleri koşuluyla (gerekli Almanca düzeyi, okumayı hedefledikleri bölümleri YKS ile kazanmak, lise diploma notu başarısı vb.) IB diplomalarını kabul etmektedir.
https://nesibeaydin.k12.tr/web/wp-content/uploads/2021/12/SSS-18.png
https://nesibeaydin.k12.tr/web/wp-content/uploads/2021/12/SSS-19.png
https://nesibeaydin.k12.tr/web/wp-content/uploads/2021/12/SSS-20.png
Lise-slider-3
Lise-slider-1
Lise-slider-2
slider_alt-16
slider_alt-19
Lise-slider-4
slider_alt-17
slider_alt-18
İletişim
Fatih Sultan Mah. Bağlıca Bulvarı No: 1/A Etimesgut - ANKARA
0312 418 07 78